Hoe wordt hooi gemaakt?

Post 4 of 9

Hooi bestaat voornamelijk uit gedroogd gras, maar er zitten ook andere planten tussen zoals kruiden, onkruid en bloemen. Hooi wordt gemaakt door een weide te maaien en het gemaaide gras een tijdje te laten liggen om te drogen. Het drogestofgehalte van hooi is ongeveer 80%, gras heeft een drogestofgehalte van 20%. Hoe jonger het gemaaide gras des te hoger is de voederkwaliteit. Als gras doorschiet (bloemstengels gaat vormen) wordt het gras minder verteerbaar. Hierdoor is het minder geschikt voor hoogproductieve melkkoeien. Paarden daarentegen kunnen beter met hooi van later gemaaid gras gevoerd worden.

De verschillende ‘productiestadia’ van hooi

Maaien

Meestal wordt eind juni of begin juli begonnen met maaien. Het exacte moment van het maaien hangt af van verschillende omstandigheden. Het beste is om met zonnig, winderig en droog weer te hooien. Als het regent is het risico op schimmelvorming groter. Door schimmels kunnen gifstoffen als mycotoxinen in het hooi terechtkomen.

Drogen, schudden en wiersen

Na het maaien moet het gras twee tot drie dagen drogen, waarbij het met een zogenoemde schudder omgeschud wordt. Gebruikelijk is om twee sneden per seizoen te oogsten, de eerste rond eind juni en de tweede in augustus. Vervolgens kan het gras gewiersd worden zodat het in lange rijen komt te liggen.

Persen en opslag

Hooi wordt meestal in balen geperst, met touwen vastgemaakt en in een hooischuur opgeslagen. Voor behoud van de kwaliteit is het belangrijk dat de ruimte droog en geventileerd is.

Menu